123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
 
Telefoon: 0294-787127
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Hoe maakt u de nozzle schoon?

Hoe maakt u de nozzle schoon?

3d print helpcentrum

3D PRINT HELPCENTRUM

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Hoe maakt u de nozzle schoon?

Tijdens het printen, kan de nozzle verstopt raken. En geloof ons, iedereen die met 3D printers werkt, heeft dit wel eens ervaren. Met name onder beginners is het een veelvoorkomend probleem. De oorzaken zijn divers:
  • De afstand tussen de nozzle en het bouwoppervlak is te klein. 
  • Er wordt met een verkeerde temperatuur geprint. 
  • De diameter is inconsistent. 
  • Het materiaal is niet geschikt voor de gebruikte nozzle.
  • Er zit opgehoopt stof op het filament.
Om weer verder te kunnen printen, is het nodig om de nozzle schoon te maken, maar hoe doet u dat? Er zijn verschillende technieken die we stap voor stap toelichten:
  • Verwijder het filament met een naald
Als de extruder nog warm is, kunt u het filament waarmee u aan het printen was, verwijderen. Breng de nozzle vervolgens naar smelttemperatuur en gebruik een naald om het resterende filament door de nozzle heen te duwen. Let op dat u niet uw vingers brandt en gebruik een naald waarvan de diameter smaller is dan uw nozzle. Onze metalen naalden zijn dankzij hun verschillende lengtes en diameter uitermate geschikt.
  • Gebruik de ‘Cold Pull’ techniek
Wanneer het verwijderen met een naald niet lukt, kunt u overgaan op de zogeheten ‘Cold pull’ techniek.
  1. Als eerste verwijdert u het filament en de bowden tube.
  2. Neem een zo recht mogelijk stuk filament van ongeveer 20 cm.
  3. Verwarm uw printer (180 - 240 graden).
  4. Als de ideale temperatuur bereikt is, steekt u een stuk filament van bovenaf in de printkop. Blijf doorduwen, totdat het filament extrudeert of niet verder kan.
  5. Begin de ‘Cold Pull’: verlaag de temperatuur naar ongeveer 90 graden (PLA) of 130 graden (ABS).
  6. Tijdens het afkoelen duwt u voorzichtig het filament verder de printkop in, zodat u zeker weet dat deze volledig in de nozzle zit. Als niets uit de nozzle komt, mag u stoppen met duwen.
  7. Als de nozzle op de juiste temperatuur is, trekt u het filament stevig, maar vloeiend eruit. Ons advies is om bij lage temperatuur te testen of er al beweging in komt. Als niets gebeurt, verhoogt u de temperatuur geleidelijk. Vervolgens trekt u met een vloeiende beweging het filament eruit.
  8. Als de top van het verwijderde filament schoon en rond is, is de handeling geslaagd! Bij veel vuilresten, zult u opnieuw bovenstaande stappen moeten doorlopen.
  9. Als de nozzle succesvol ontstopt is, plaatst u de bowden tube terug in de printer en de nozzle terug in de hot end.
  • Printkop verwarmen
In de praktijk gebeurt dit zelden, maar als de naald en ‘Cold pull’ methode niet werken, kunt u de 3D printkop verwarmen met een vlam. In uitzonderlijke gevallen dient de gehele printkop vervangen te worden. Het is dan makkelijker en goedkoper om een nieuwe nozzle aan te schaffen. Als blijkt dat ook de tube verstopt zit, bestelt u die eenvoudig erbij. Voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen! Weten hoe u in de toekomst voorkomt dat de nozzle verstopt raakt? Lees onze tips.

Heeft u een andere vraag?

Heeft u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden in bovenstaand overzicht? Bij 123-3D.nl zijn we elke dag bezig met 3D printen en vinden we het leuk om elke ontwikkeling te volgen. De kennis en ervaring die wij door de jaren heen hebben opgebouwd, delen we graag met u in ons 3D print helpcentrum!
  Terug naar het 3D print helpcentrum
Terug naar veelgestelde printervragen