123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
 
Telefoon: 0294-787127
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Waarop letten bij de aanschaf van een 3D printer?

Waarop letten bij de aanschaf van een 3D printer?

3d print helpcentrum

3D PRINT HELPCENTRUM

In het 123-3D helpcentrum geven wij antwoord op al uw vragen over 3D software- en printerinstellingen, problemen die u kunt ondervinden tijdens of na het 3D printen en andere 3D gerelateerde onderwerpen.

Waarop letten als u een 3D printer gaat kopen?

U heeft de knoop doorgehakt en gaat een 3D printer kopen. Wat een fantastisch nieuws! Alleen, u heeft nog geen idee welke printer bij u past en waar u precies moet beginnen. Geen probleem, wij helpen u graag op weg! Dankzij onderstaande tips weet u precies waar u rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een 3D printer.

Waar te beginnen?

Voordat u een printer koopt, moet u bedacht hebben waar u het apparaat voor gaat gebruiken. Bepaal voor uzelf het antwoord op de volgende vragen:
  • Welke materialen gaat u gebruiken voor uw 3D prints?
    • Zo bestaat er o.a. hout-, metaal-, nylon-, hars-, en carbonfilament.
  • Wat zijn de afmetingen van de prints die u gaat maken?
  • Hoe gedetailleerd moeten de prints zijn?
  • Gaat u werken met verschillende kleuren in één print?
  • Bestaat een print uit meerdere materialen?
  • Worden de prints buiten of binnen neergezet en/of gebruikt?
  • Hoe bekend bent u met de 3D printer software?
  • Wilt u zelf een bouwpakket in elkaar zetten of gaat u voor een Plug & Print printer?
  • Welke connectie heeft uw voorkeur?
  • Wat voor opties moeten op de printer zitten?
    • Denk bijv. aan functionaliteiten als een ingebouwde camera, automatische bed leveling of notificaties, zodra het filament bijna op is.
  • Staat de printer in een ruimte waar kinderen zijn?
Als u deze vragen allemaal beantwoord heeft, is het selecteren van de juiste 3D printer kinderspel. Maar om tot die antwoorden te komen, heeft u waarschijnlijk meer toelichting nodig. Aanvullende informatie over de printer zelf, maar ook over waar u rekening mee kunt houden in het gebruik, vindt u hieronder. .  

Wat moet u weten over het apparaat zelf?

Hoe groot worden uw 3D prints?
Groter is niet altijd beter, onthoud dat wanneer u uw eerste printer koopt. Als u relatief kleine objecten gaat printen, hoeft u alleen te kijken naar printers met een klein printbed. Het printoppervlak van een 3D printer kan rond of vierkant zijn en variëert bij onze modellen van 120 x 135 x 100 mm tot 600 x 400 x 600 mm. Hoe groter het printvolume, hoe meer u betaalt voor de printer. Als u de beschikbare ruimte niet gebruikt, is dat zonde. Op deze vergelijkingspagina kunt u verschillende type printers met elkaar vergelijken en kunt u goed de verschillen in oppervlakte zien.

Hoe gedetailleerd worden uw 3D objecten? 
Net als bij een ‘normale printer’ bepaalt de resolutie de nauwkeurigheid van de prints. Als u objecten wilt printen met veel details, zult u een printer met een hoge resolutie moeten aanschaffen. De resolutie wordt echter niet alleen bepaald door de technische eigenschappen van de 3D printer. Deze hangt ook af van de nozzle en diverse software instellingen. Over het algemeen geldt dat resin printers nauwkeuriger zijn dan ‘standaard’ FDM printers. Resin printers werken namelijk met een laser en met hars, een speciaal resin filament. Dankzij de laser cutting techniek worden zelfs de allerkleinste details zichtbaar. Resin printers zijn geavanceerde printers waarbij montage en kalibratie als complex beschouwd worden. Wij raden om die reden resin printers af voor beginners.

Gaat u voor een dual extruder printer of single extruder printer?
De extruder is de printkop van een 3D printer. Als u met één filamenttype van dezelfde kleur gaat werken, is een single extruder printer ideaal. Als u echter objecten met verschillende materialen of kleuren wilt maken, heeft u een dual extruder printer nodig. Daarnaast zorgt een dual extruder printer ervoor dat u met support materiaal kunt werken. Dat betekent dat u complexere prints kunt maken en meer mogelijkheden heeft. Meerdere printkoppen zijn in dat geval vereist, wat gevolgen heeft voor de aanschafprijs van de 3D printer. Ontdek welke single- of dual extruder printers bij 123-3D verkrijgbaar zijn.

Hoe bekend bent u met de 3D printer software?
Om een 3D print te maken, heeft u zogenaamde slicer software nodig. Dit is het programma dat u gebruikt om een 3D bestand te lezen en de printer de juiste instructies te geven. Ook verdeelt de ‘slicer’ het 3D ontwerp in verschillende lagen. Deze software wordt altijd bij een printer meegeleverd of is te downloaden via de website van de betreffende fabrikant. De meestgebruikte slicer software zijn Cura (Ultimaker) en Slic3r. Ook Simplify3D is bekende software, maar is een betaalde variant.

Plug & Print 3D printer of doe-het-zelf bouwpakket?
Als u direct aan de slag wilt met uw gloednieuwe 3D printer, adviseren wij om te gaan voor een Plug & Print 3D printer. Na het uitpakken, is deze meteen klaar voor gebruik, in tegenstelling tot bijvoorbeeld DIY printerkits. Een nadeel is: kant-en-klare 3D printers zijn over het algemeen kostbaarder dan zelfbouw printers. Doe-het-zelf printerkits zijn bouwpakketten waarmee u zelf uw printer van A tot Z opbouwt. Alle vereiste onderdelen worden meegeleverd, net als de instructies, maar het in elkaar zetten, moet u toch echt zelf doen. Er zijn modellen die relatief eenvoudig in elkaar te zetten zijn, bij andere modellen is enige ervaring vereist. Twijfelt u of u met uw ervaring een printerkit in elkaar kunt zetten? Vraag het onze experts!

Hoe wilt u verbinding met de printer maken?
Bij de meeste 3D printers is het mogelijk om een bestand te uploaden vanaf USB-stick of SD-kaart. Daarnaast zijn steeds meer 3D printers ook voorzien van een wifi of Ethernet connectie, waardoor u nog makkelijker verbinding maakt. Mocht dit voor u een bepalende factor zijn, controleer dan goed wat de connectiviteitsmogelijkheden van de printer zijn.

Welke extra opties zijn handig?
Sommige printers hebben net wat meer functionaliteiten dan andere modellen. Denk aan een camera, waarmee u realtime de voortgang kunt monitoren. Maar ook opties als: automatische bed leveling, zodat u zelf niet steeds aan de knoppen hoeft te zitten. Of automatische notificaties wanneer het filament bijna op is, waardoor de kans op een mislukte print verkleind wordt. Zelfs stroomuitval kan direct gedetecteerd worden door sommige printers, waardoor de print gepauzeerd wordt en weer hervat wordt, zodra de stroom terug is. Als u in een ruimte print waar (nieuwsgierige) kinderen, huisdieren of andere personen zijn, kunt u overwegen om een behuizing te kopen. Bij sommige printers is dit optioneel aan te schaffen, bij andere printers hoort dit bij het model. U zult begrijpen dat extra opties en functionaliteiten ook terug te zien zijn in de prijs van een 3D printer. Bepaal daarom wat voor u cruciale functionaliteiten zijn en stem daar de keuze van een printer op af.  

Wat is belangrijke informatie over het dagelijks gebruik?

Welke materialen gaat u gebruiken? 
Zoals u misschien weet, is filament de ‘inkt’ van een 3D printer. Filament is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Hoewel plastic de basis is van bijna elk filamenttype, zijn er veel verschillende materialen en kleuren beschikbaar. Controleer altijd vooraf of het filamenttype van uw keuze geschikt is voor de extruder van uw printer. Bij 123-3D kunt u kiezen uit de volgende filamentsoorten:
  • PLA
PLA is veruit het populairste filamenttype voor een 3D printer. Het is ook zeer gewild onder beginners, wat vooral komt door zijn gebruiksvriendelijkheid. Zo is het beschikbaar in veel verschillende kleuren en speciale variaties als bijv. glitter, satijn of fluorescerend filament. Daarnaast is het heel eenvoudig om mee te printen. Het is sterk materiaal, licht flexibel en hittebestendig. Fun fact: het ruikt naar popcorn! Wij adviseren om eerst ervaring op te doen met PLA filament, voordat u aan de slag gaat met speciaal filament. Meer weten over dit geliefde 3D filament? Bekijk hier alle eigenschappen van PLA.
  • ABS
ABS is een filamentsoort op oliebasis. Het is zeer sterk materiaal dat zowel hittebestendig als waterbestendig is. ABS is beschikbaar in veel verschillende kleuren, waaronder metallic en felle neonkleuren. Wat als nadeel gezien wordt, is dat een sterke geur vrijkomt tijdens het printen. Gebruik dit filament dan ook alleen in goed geventileerde ruimtes. Lees meer over de specificaties van dit ABS filament.
  • PETG
PETG filament combineert de voordelen van ABS en PLA in één filament. Dat wil zeggen dat het een gebruiksvriendelijk en sterk filamenttype is. Het is daarnaast enorm veelzijdig, waardoor u objecten in iedere gewenste vorm kunt printen. Benieuwd naar de andere eigenschappen van PETG? Bekijk onze PETG filament informatiepagina.
  • Hout
Hout filament is een speciaal filament, dat onder PLA filament valt. Dit bijzondere filament voelt en ruikt als echt hout! Dat komt doordat het voor zo’n 20% uit echt berken-, groen-, zwart-, of mahoniehout bestaat. Doordat dit filament PLA als basis heeft, is het gemakkelijk te printen, zelfs zonder heated bed. Het is wel van belang dat de juiste nozzle gebruikt wordt. Als geprint wordt met een te kleine nozzle, kunnen de houtdeeltjes verstoppingen veroorzaken.
  • Metaal
Metaal filament valt net als hout eigenlijk onder de noemer PLA filament, maar is ongeveer 3x zo zwaar. Dit bijzondere filament heeft echt dezelfde look and feel als metaal. Het is bij ons verkrijgbaar in de varianten koper, brons, aluminium en messing. Dit type filament kan gemakkelijk nabewerkt, geschuurd of gepolijst worden.
  • ASA
ASA filament is zeer sterk en licht flexibel materiaal dat waterbestendig is. Daarnaast is het bestand tegen UV-straling en chemicaliën. Dit duurzame filament wordt daarom veel gebruikt voor het printen van prototypes, auto-onderdelen en objecten die buitenshuis gebruikt worden. Wilt u meer weten over dit filamenttype? Lees verder op deze ASA pagina.
  • GreenTEC
GreenTEC is het meest duurzame en milieuvriendelijke filamenttype dat momenteel op de markt is. Dit volledig biologisch afbreekbare filament bestaat namelijk uit 100% natuurlijke grondstoffen. Het is daardoor volledig recyclebaar en ook nog eens CO2-neutraal. Dit materiaal laat zich makkelijk printen, is buigzaam en voedselveilig. Op deze pagina leest u meer over dit ‘groene’ GreenTEC filament.
  • PVA
PVA is net als GreenTEC biologisch afbreekbaar. Omdat dit filamenttype oplosbaar is in water, is het zeer geschikt als support filament. Het wordt gebruikt om complexe prints mee te maken, bijvoorbeeld ter ondersteuning van holle ruimtes of openingen in uw print. PVA hecht uitstekend op PLA en ABS, maar kan alleen als support materiaal gebruikt worden in een printer met meerdere printkoppen (extruders). Nieuwsgierig naar de andere eigenschappen van dit PVA filament? Bekijk alle kenmerken van PVA.
  • Flexibel (TPE of TPU)
TPE of TPU is flexibel filament dat erg veel weg heeft van rubber. Deze filamentsoort wordt steeds populairder en wordt vaak gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld schoenzolen, telefoonhoesjes of antislip voorwerpen. Het materiaal is veerkrachtig, zacht en heeft daarnaast een schokdempende werking. Check van tevoren of de extruder geschikt is voor flexibel filament. Bekijk deze pagina en kom meer te weten over flexibel filament.
  • Nylon
Nylon is een sterk, half-flexibel en duurzaam filamenttype. Dit materiaal is goed bestand tegen warmte en is uitermate geschikt voor het printen van functionele objecten, zoals gereedschap, tie-wraps of scharnieren. Nylon filament is sterker dan PLA of ABS en is ontzettend veelzijdig. Een nadeel is dat het niet geschikt is voor alle typen extruders en hotends. Ontdek de andere kenmerken van dit filament op deze nylon informatiepagina.
  • HIPS
HIPS filament wordt vaak gebruikt als basisfilament of als support materiaal. Dit filament is oplosbaar in limoneen, waardoor het gemakkelijk verwijderd kan worden van de print. Dit materiaal is eenvoudig te bewerken en te beschilderen en wordt meestal in combinatie met een dual extruder printer gebruikt. Op deze HIPS filament pagina vindt u alles over de eigenschappen van dit filament.

Gaat u objecten printen die buitenshuis gebruikt worden?
Zoals u hierboven kunt lezen, is niet ieder filamenttype gemaakt voor extreme omstandigheden. Zo zijn niet alle filamentsoorten hitte-, water-, of UV-bestendig. Wilt u uw geprinte voorwerpen buitenshuis gebruiken? Kies dan voor ASA filament. Wilt u zich verdiepen in de kenmerken van andere filamenten? Bekijk deze pagina en leer alles over de verschillende soorten filament.

YES! U bent klaar om een printer te selecteren!

Dankzij bovenstaande informatie bent u in staat om het eerdere vragenlijstje te beantwoorden. U heeft nu een duidelijk beeld bij hoe u de printer gaat gebruiken en wat voor functionaliteiten belangrijk zijn. De volgende stap is kijken welke printer aansluit bij uw wensen. En hoewel u nu een stuk gerichter kunt zoeken, begrijpen we dat de beschikbare informatie overweldigend kan zijn. Om u op weg te helpen, hebben we daarom deze 3D printer vergelijkingspagina ontworpen. Zo ziet u alle modellen van een specifiek type onder elkaar en kunt u vergelijken op prijs, functionaliteit en andere specificaties.

Mocht u er niet helemaal uitkomen, neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen u graag verder!

Waar op te letten bij een tweedehands 3D printer?

Het is heel verleidelijk om een kijkje te nemen op websites waar tweedehands 3D printers aangeboden worden. Echter, 3D printers bestaan uit precisieonderdelen. Als een 3D printer niet goed behandeld of onderhouden is, kan dat nadelige consequenties hebben. Bepaalde afstellingen, het frame, de glijbuizen- handle with care, is zeker op z’n plaats hier.

Een kleine (niet zichtbare) beschadiging of verbuiging kan ervoor zorgen dat al uw prints mislukken. Vervolgens is het ontzettend lastig om het exacte probleem aan te duiden, waardoor een snelle oplossing onmogelijk is. Dit zorgt voor frustratie, waardoor u geen plezier zult hebben van uw 2e hands 3D printer. Dat wilt u voorkomen.

Als u op zoek bent naar een betrouwbare 3D printer, kunt u deze het beste bij experts, echte liefhebbers en vakidioten aanschaffen. Wist u bijvoorbeeld dat onze medewerkers zelf helemaal gek zijn van 3D printen? Het liefst staan ze de hele dag te printen. Dat betekent dat ze de uitdagingen kennen en dat ze weten welke zaken belangrijk zijn bij de aanschaf van een eerste, tweede of misschien wel vijfde 3D printer (we don’t judge). Laat u adviseren door mensen met een passie voor 3D printen en bestel uw 3D printer of 3D onderdelen op 123-3D.nl.

Heeft u een andere vraag?

Heeft u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden in bovenstaand overzicht? Bij 123-3D.nl zijn we elke dag bezig met 3D printen en vinden we het leuk om elke ontwikkeling te volgen. De kennis en ervaring die wij door de jaren heen hebben opgebouwd, delen we graag met u in ons 3D print helpcentrum!
  Terug naar het 3D print helpcentrum
Terug naar veelgestelde printervragen