123-3D - 3D Printers en 3D filament - Homepage logo
123 3D B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
 
Telefoon: 0294-787127
E-mail: info@123-3D.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!

Printproblemen

  • Bij het starten van de print komt er geen filament uit de extruder

    Bij het starten van de print komt er geen filament uit de extruder

    Het kan gebeuren dat er geen filament uit de extruder komt bij het starten van de print. Dit kan vier verschillende oorzaken hebben, maar is gelukkig makkelijk op te lossen. Hieronder vindt u alle vier de oorzaken en direct de bijbehorende oplossing. 

    De extruder is niet geprepareerd voor het starten van de print

    De meeste extruders lekken filament als ze niet actief zijn bij hoge temperaturen. Dit gebeurt vaak bij het starten van de print als de extruder opgewarmd wordt, of aan het einde van een print als de extruder aan het afkoelen is. Het hete filament sijpelt dan uit de nozzle, waardoor een lege ruimte ontstaat waar het filament eruit is gelopen. Door deze lege ruimte duurt het vaak een paar seconden voordat het filament weer uit de nozzle komt als je een nieuwe print start. 

    Zorg er daarom voor dat u de extruder vlak voor het starten van de print prepareert, zodat de nozzle vol zit met filament en klaar is om te starten. De meestgebruikte manier om dit te doen is door in de printersoftware een "rok" toe te voegen aan de print. Deze rok tekent een cirkel om uw print en tijdens dit proces wordt de nozzle gevuld met filament. 

    De nozzle begint te dicht op het printoppervlak

    Als de nozzle te dicht op het oppervlak begint met printen, heeft het filament geen ruimte om uit de extruder te komen. Het filament komt in dit geval bij de eerste lagen niet uit de nozzle, maar begint pas echt te printen bij de derde of vierde laag van het object. U kunt dit probleem eenvoudig oplossen door het bed handmatig te verlagen of door het gebruik van G-Code offsets in uw 3D-printersoftware. Met deze offsets kunt u de Z-as zeer fijn afstellen zonder dat de hardware gewijzigd hoeft te worden. 

    Het filament is gestript door de drive gear

    In de meeste 3D-printers zit een tandwiel dat het filament heen en weer duwt, de zogeheten drive gear. De tanden hiervan "bijten" in het filament om zo de positie van het filament nauwkeurig te bepalen. Ziet u veel afgeschaafde stukjes filament? Dan kan het zijn dat er te veel filament is verwijderd en de drive gear dus niets meer heeft om zich op vast te bijten. U kunt dit op een aantal verschillende manieren oplossen:

    1. Controleer de retractie-snelheden van de extruder. 
    Als de retractie-snelheid te hoog is of als u te veel filament probeert terug te trekken, kan dit zorgen voor overbelasting van de extruder. Om dit te testen, kunt u de retractie-snelheid met 50% verminderen om te kijken of het probleem verdwijnt. Is dit het geval? Dan is de retractie-snelheid (een deel van) het probleem. 

    2. Verhoog de temperatuur van de extruder.
    Als het verlagen van de retractie-snelheid niet helpt, verhoog de temperatuur van de extruder dan met 5-10 graden. Het filament vloeit makkelijker bij een hogere temperatuur en dit kan de oplossing zijn voor het probleem met gestript filament. 

    3. Verlaag de printsnelheid.
    De volgende stap na het verhogen van de temperatuur is het verlagen van de printsnelheid. Omdat de motor van de extruder minder hard hoeft te draaien, wordt het filament minder snel gestript door de drive gear. 

    4. Controleer of de nozzle verstopt zit. 
    Als bovenstaande stappen niet geholpen hebben, kan het zijn dat de nozzle verstopt zit. De oplossing hiervoor vindt u op de pagina over verstopte nozzles.  

    De extruder is verstopt

    Heeft geen van de oplossingen ervoor gezorgd dat het filament weer begint te lopen? Dan is de extruder waarschijnlijk verstopt. Als dit het geval is, neem dan contact met ons op. Het kan namelijk zijn dat de extruder uit elkaar gehaald moet worden, wij helpen je graag verder.  
     

Terug Terug naar boven